Wczoraj zastanawiałam się, jaki dziś napisać dla Was post :). Wahałam się miedzy modowym, a kulinarnym ;). W związku z tym, że daaaawno nie było żadnego żarełka postawiłam jednak na kulinarny i dziś robimy Shoarmę! :) Jest wiele przepisów na Shoarmę, mój jest dość prosty i pospolity :).
Potrzebujemy:
(na dwie porcje)
- 2 filety z kurczaka
- 1/4 margaryny do smażenia
- 1 szklanka ryżu
- przyprawy;
* dużą łyżeczkę przyprawy do gyrosa (np. Kamis)
* 2 duże łyżeczki słodkiej papryki (np. Kamis)
* 3 duże łyżki cukru
* szczypta soli i pieprzu
* duża łyżka oleju
* odrobina przegotowanej wody, zimnej
* maggi do smaku, ja daję jakieś 4 duże łyżki
* pół małej łyżeczki kurkumy (np. Kamis)
Jak to robię:
Wycinam z kurczaka "tłuszczyk", tak by została sama ładna pierś.
Kroimy ją na podłużne kawałki, w miarę cienkie :).
Dokładnie tak
Dodajemy kolejno;
- sól
- pieprz
- przyprawę do gyrosa
- cukier
- paprykę
- maggi
- wodę
- olej
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut, wcześniej przykrywając miskę folią spożywczą.
W tym czasie możemy spokojnie zająć się ryżem :).
Nie muszę chyba tłumaczyć jak go ugotować :P.
Gdy widzimy, że jest już prawie gotowy, dodajemy kurkumę, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Gdy już jest ugotowany, odcedzamy i płuczemy go pod zimną wodą.
Nakładamy do miseczek.
Przykrywamy folią spożywczą.
Przechodzimy do mięsa, rozpuszczamy margarynę i wrzucamy mięsko na patelnię.
Dobrze podsmażamy - dzięki odrobinie oleju mięso Nam się nie sklei :).
Wkładamy miseczki z ryżem do mikrofalówki na minutę, ściągamy folię wykładamy na talerzu i nakładamy mięso :).
Tak wygląda jedna porcja :)
My jeszcze do tego robimy sos majonezowo-ketchupowy zwany przez Nas siuwaksem :P. Naprawdę świetnie smakuje do ryżu :). Proste, smaczne i zawsze wyjdzie.
Smarujemy chlebek/bułki masełkiem i stawiamy do tego taki bukiet wędlin na stole :)).
To zdecydowanie danie nie dla mnie :D
OdpowiedzUsuńGdyby nie fb to nie wiedziałabym o żadnej notce, jednak się na coś to przydaje ;p
Super sharma , musze zrobić zawsze jadłam tylko w sphinksie ;) Dzieki za przepis jest bardzo prosty ;)
OdpowiedzUsuńja się zastanawiam jak zrzucić z brzucha "sesję" a Ty mi shoarme proponujesz... z tym nie wygram xD
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, z przyjemnością wypróbuje Twój przepis w weekend:)Buziaki:*
OdpowiedzUsuńco za talerz śniadaniowy! *,*
OdpowiedzUsuńwspanialy! sama tak zrobilas??
UsuńSi! :D Moja "teściowa" mnie tego nauczyła :)).
Usuńno to ja tak zrobie kiedys za Pudlomanka :))
UsuńI chce ci się tak pieprzyć z tymi wędlinami od samego rana? ;p
OdpowiedzUsuńCzasem tak :D.
UsuńJest kurczak i od razu wydaję mi się ,że to dobre;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;*
LUBIĘ ALE DAWNO NIE JADŁAM :)))
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję :D lubię tego typu dania :D
OdpowiedzUsuńMięsko mogę jeść w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione połączenie kulinarne - prosto, szybko i smacznie :D super !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :*
Lubię i zrobię dzięki za instrukcje :D
OdpowiedzUsuńZrobię i ja!Myślę,że mój Włoch będzie zachwycony, że wreszcie coś innego, a nie tylko pasta i pasta;) PS. Pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńwyprobuje! ja ostanio mam faze na podobne danie, ktore nazywamy chinszczyzna, ma bardzo podobne skladniki jak Twoje: kurczak, ryz, przyprawy, z ktorych najwazniejsza "5 smakow" i mieszanka mrozonych warzyw o nazwie "chinszczyzna". Uwieeeeelbiam! :)
OdpowiedzUsuńMoja kuzynka kiedyś coś podobnego zrobiła na obiad omnomnom było przepyszne :D. Muszę chyba sama spróbować :D.
Usuńpotwierdzam - omnomnom :D
UsuńMMmmmmmmhhh, looks soo delicious.
OdpowiedzUsuńUnfortunately we can't understand the recipe
otherwise we would have tried it out.
Kiss, Selina & Olivia, The RedViolet
www.theredviolet.blogspot.com
gdyby tak w restauracjach skrupulatnie odcinali żylaste tłuściochy ... ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !
mmm pysznie się prezentuje i szybkie do zrobienia a za to meeega plus, bo ja właśnie ostatnio bazuje na takich obiadach (spaghetti, żurek, zapiekane ziemniaki i mięso z rękawa itp.), bo sesja nie daje mi żyć ;(
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:) a wędlinki tworzą piękny bukiecik - mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńKiedyś spróbuję :D
OdpowiedzUsuńswietny przepis, az zglodnialam :D
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
świetnie wygląda i zapewne tak samo smakuje. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńchyba spróbuję.:) zobaczymy jak będzie smakowało.:)
OdpowiedzUsuńOjej...ale zgłodniałam:)))
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Ale smakowicie wygląda! Muszę kiedyś spróbować:D
OdpowiedzUsuńAle pyszniutkie i teraz mam ogormną ochotę na ryż!:)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi smaka :) pyszne danie!
OdpowiedzUsuńKiedyś już robiłam tak shoarme:) Pychota!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że pierwszy raz słyszę słowo Shoarma i sobie pomyślałam, że nauczę się nowego przepisu. Jednak czytając widzę, że to typowe danie, które dość często robię, jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie :P Nie nazywałam po prostu nigdy tego w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńjedzonko <3
OdpowiedzUsuńMmm... pyszny obiad! :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) danie wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do mnie na rozdanie z Firmoo.com ! Do wygrania modne okulary.
http://womancosmeticsreccomending.blogspot.com/2013/02/chcesz-wygrac-modne-okulary-zapraszam.html
Świetny pomysł na Shoarme :))
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:D wypróbuję przepis:D
OdpowiedzUsuńo, to takie proste jest? chyba zrobię!
OdpowiedzUsuńale mi smaka zrobiłaś. Ja też czesto robie potrawki z piersi ale nie w ten sposób. Spróbuję jednak twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda, niestety ja ryżu nie lubię więc zrobiłabym z czymś innym! pozdrawiam;*
OdpowiedzUsuńprosty przepis a smaczny giwerart.pl
OdpowiedzUsuń