click me click me click me click me click me



20130206


Mój sposób na szybki obiad - czyli Shoarma!

autor:  Pudlo Manka

Wczoraj zastanawiałam się, jaki dziś napisać dla Was post :). Wahałam się miedzy modowym, a kulinarnym ;). W związku z tym, że daaaawno nie było żadnego żarełka postawiłam jednak na kulinarny i dziś robimy Shoarmę! :) Jest wiele przepisów na Shoarmę, mój jest dość prosty i pospolity :).


Potrzebujemy:

(na dwie porcje)

- 2 filety z kurczaka
- 1/4 margaryny do smażenia
- 1 szklanka ryżu
- przyprawy;
* dużą łyżeczkę przyprawy do gyrosa (np. Kamis)
* 2 duże łyżeczki słodkiej papryki (np. Kamis)
* 3 duże łyżki cukru
* szczypta soli i pieprzu
* duża łyżka oleju
* odrobina przegotowanej wody, zimnej
* maggi do smaku, ja daję jakieś 4 duże łyżki
* pół małej łyżeczki kurkumy (np. Kamis)


Jak to robię:
Wycinam z kurczaka "tłuszczyk", tak by została sama ładna pierś.
Kroimy ją na podłużne kawałki, w miarę cienkie :).

Dokładnie tak

Dodajemy kolejno;
- sól
- pieprz
- przyprawę do gyrosa
- cukier
- paprykę
- maggi
- wodę
- olej

Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut, wcześniej przykrywając miskę folią spożywczą.

W tym czasie możemy spokojnie zająć się ryżem :).
Nie muszę chyba tłumaczyć jak go ugotować :P.
Gdy widzimy, że jest już prawie gotowy, dodajemy kurkumę, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
      

Gdy już jest ugotowany, odcedzamy i płuczemy go pod zimną wodą.

Nakładamy do miseczek.

Przykrywamy folią spożywczą.

Przechodzimy do mięsa, rozpuszczamy margarynę i wrzucamy mięsko na patelnię.



Dobrze podsmażamy - dzięki odrobinie oleju mięso Nam się nie sklei :).
Wkładamy miseczki z ryżem do mikrofalówki na minutę, ściągamy folię wykładamy na talerzu i nakładamy mięso :).

Tak wygląda jedna porcja :)



My jeszcze do tego robimy sos majonezowo-ketchupowy zwany przez Nas siuwaksem :P. Naprawdę świetnie smakuje do ryżu :). Proste, smaczne i zawsze wyjdzie.


A w ten sposób można ożywić każde nudne kanapkowe śniadanie/kolację :)


Smarujemy chlebek/bułki masełkiem i stawiamy do tego taki bukiet wędlin na stole :)).

44 komentarze:

  1. To zdecydowanie danie nie dla mnie :D
    Gdyby nie fb to nie wiedziałabym o żadnej notce, jednak się na coś to przydaje ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sharma , musze zrobić zawsze jadłam tylko w sphinksie ;) Dzieki za przepis jest bardzo prosty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja się zastanawiam jak zrzucić z brzucha "sesję" a Ty mi shoarme proponujesz... z tym nie wygram xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie, z przyjemnością wypróbuje Twój przepis w weekend:)Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. wspanialy! sama tak zrobilas??

      Usuń
    2. Si! :D Moja "teściowa" mnie tego nauczyła :)).

      Usuń
    3. no to ja tak zrobie kiedys za Pudlomanka :))

      Usuń
  6. I chce ci się tak pieprzyć z tymi wędlinami od samego rana? ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest kurczak i od razu wydaję mi się ,że to dobre;D
    Pozdrawiam;*

    OdpowiedzUsuń
  8. LUBIĘ ALE DAWNO NIE JADŁAM :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. chętnie wypróbuję :D lubię tego typu dania :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mięsko mogę jeść w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ulubione połączenie kulinarne - prosto, szybko i smacznie :D super !
    pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię i zrobię dzięki za instrukcje :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobię i ja!Myślę,że mój Włoch będzie zachwycony, że wreszcie coś innego, a nie tylko pasta i pasta;) PS. Pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyprobuje! ja ostanio mam faze na podobne danie, ktore nazywamy chinszczyzna, ma bardzo podobne skladniki jak Twoje: kurczak, ryz, przyprawy, z ktorych najwazniejsza "5 smakow" i mieszanka mrozonych warzyw o nazwie "chinszczyzna". Uwieeeeelbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kuzynka kiedyś coś podobnego zrobiła na obiad omnomnom było przepyszne :D. Muszę chyba sama spróbować :D.

      Usuń
    2. potwierdzam - omnomnom :D

      Usuń
  15. MMmmmmmmhhh, looks soo delicious.
    Unfortunately we can't understand the recipe
    otherwise we would have tried it out.

    Kiss, Selina & Olivia, The RedViolet
    www.theredviolet.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. gdyby tak w restauracjach skrupulatnie odcinali żylaste tłuściochy ... ;)

    Wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm pysznie się prezentuje i szybkie do zrobienia a za to meeega plus, bo ja właśnie ostatnio bazuje na takich obiadach (spaghetti, żurek, zapiekane ziemniaki i mięso z rękawa itp.), bo sesja nie daje mi żyć ;(

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie:) a wędlinki tworzą piękny bukiecik - mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. swietny przepis, az zglodnialam :D
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetnie wygląda i zapewne tak samo smakuje. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. chyba spróbuję.:) zobaczymy jak będzie smakowało.:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ojej...ale zgłodniałam:)))
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale smakowicie wygląda! Muszę kiedyś spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale pyszniutkie i teraz mam ogormną ochotę na ryż!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłaś mi smaka :) pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Kiedyś już robiłam tak shoarme:) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  27. Przyznam, że pierwszy raz słyszę słowo Shoarma i sobie pomyślałam, że nauczę się nowego przepisu. Jednak czytając widzę, że to typowe danie, które dość często robię, jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie :P Nie nazywałam po prostu nigdy tego w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciekawy przepis :) danie wygląda smakowicie :)

    Zapraszam Cię do mnie na rozdanie z Firmoo.com ! Do wygrania modne okulary.
    http://womancosmeticsreccomending.blogspot.com/2013/02/chcesz-wygrac-modne-okulary-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny pomysł na Shoarme :))

    OdpowiedzUsuń
  30. wygląda pysznie:D wypróbuję przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  31. o, to takie proste jest? chyba zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  32. ale mi smaka zrobiłaś. Ja też czesto robie potrawki z piersi ale nie w ten sposób. Spróbuję jednak twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  33. ale smacznie wygląda, niestety ja ryżu nie lubię więc zrobiłabym z czymś innym! pozdrawiam;*

    OdpowiedzUsuń
  34. prosty przepis a smaczny giwerart.pl

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, są one dla mnie niezwykle ważne i motywują mnie do dalszego działania :).