20131103


Placek śliwkowy z lukrem i kruszonką

autor:  Pudlo Manka

W związku z Niedzielną beztroską nudą, przychodzę do Was tym razem z ciastem :D. Jego wykonanie jest niezwykle szybkie i proste :). Do ciasta wg własnego uznania możemy dodać inne owoce, u mnie dziś padło na śliwki :). 

Przepraszam Was za telefonową jakość zdjęć, ale rozładował mi się aparat i zapomniałam naładować :P. Samo ciasto wyglądałoby ładniej, niestety telefonem nie umiałam tego uchwycić :).

Potrzebujemy:

Ciasto
- ok. 3 szklanek mąki krupczatki
- 7 jajek
- kostka margaryny
- cukier
- 4 paczuszki cukru waniliowego
- 1 kg śliwek ( najlepiej węgierki, ale ja nie mogłam ich nigdzie dostać :( )
- szczypta soli
- proszek do pieczenia
- odrobina bułki tartej

Lukier
- czubata łyżka masełka 
- olejek arakowy
- cytryna 
- szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Przekrawamy śliwki i wyciągamy pestki, następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Gdy już są dobrze ubite dodajemy 2 paczuszki cukru waniliowego i 3/4 szklanki cukru - wciąż miksując, aż do momentu gdy białko zacznie "błyszczeć" :D. Odstawiamy na chwilę.


Teraz zajmiemy się ciastem :). Do żółtek dodajemy kostkę margaryny, 2 paczki cukru waniliowego, dwie duże łyżki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru oraz 3 szklanki mąki krupczatki. Ugniatamy ciasto.

Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, oraz wykładamy na nią większą część ciasta, dbając przy tym by je równomiernie rozprowadzić. Posypujemy je odrobiną mąki krupczatki. Z reszty ciasta robimy a'la kruszonkę dodając również odrobinę mąki (oczywiście krupczatki :P). 

Owoce układamy na cieście, następnie wylewamy na wierzch ubite wcześniej białko. Całość posypujemy Naszą kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 60 minut do zimnego piekarnika i ustawiamy 170 C. 


Teraz zabieramy się za zrobienie pysznej polewy :D. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i kilka kropli aromatu, następnie wyciskamy sok z całej cytryny i dodajemy do Naszego lukru. Całość dokładnie mieszamy :). Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez jakieś 15-20 minut, po czym oblewamy je polewą. Po chwili (gdy lukier stwardnieje) kroimy ciasto na kawałki i usuwamy z blachy :).

16 komentarzy:

  1. Aż szkoda, że widzę ten przepis na koniec weekendu. Szukałam jakiejś śliwkowej inspiracji w sobotę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłam się pośpieszyć z pieczeniem tego ciasta :P.

      Usuń
  2. Ale mi przykro! Z tego wszystkiego mogę jeść tylko śliwki! :<

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, zrobiłaś mi smaka. Zrobię sobie dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż się robi ochota na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się odchudzam, a Ty mi tu takie rzeczy pokazujesz ? ;)))))

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kruche ciasto ze śliwkami, ale mi narobiłaś smaka:D

    OdpowiedzUsuń
  7. nie przepadam za śliwkami ale takie ciacho bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mhhh no to narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ładnie poproszę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. no to narobiłaś mi smaka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobię takie dla męża! Ucieszy się, że tak o niego dbam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto rewelacja bardzo smaczne , żeby nie przytyć jeden kawałeczek i herbata zielona,
    chyba że jesteś łasuchem jak ja - to smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie jeden kawałeczek pochłonęłam :D :*.

      Usuń
  13. Jadłam-pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, są one dla mnie niezwykle ważne i motywują mnie do dalszego działania :).