20150309

Rożki z ciasta francuskiego nadziewane kurczakiem na ostro

autor:  Pudlo Manka



Jest to szybki, oraz smaczny pomysł na obiad/kolację. TAAAADAAAAM! :)

Potrzebujemy (składniki na 6 rożków): 
  • jedno opakowanie ciasta francuskiego (schłodzonego)
  • 2 piersi z kurczaka (uprzednio umyte i oczyszczone z tłuszczu, żyłek etc.)
  • startą mieszankę serów (ilość wedle własnego upodobania)
  • przyprawy; ja użyłam szczyptę soli, pieprzu, cukru, duża stołowa łyżka oliwy z oliwek, 4 duże stołowe łyżki maggi, 4 duże łyżki papryki mielonej słodkiej, 1 duża łyżka papryki chili (tu możemy dowolnie miksować)
  • jedno jajko
(ponadto jeśli ktoś lubi może dodać jeszcze: kukurydzę, pieczarki, paprykę itp.)

Przygotowanie: 
Piersi z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę, dodajemy przyprawy, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części, na środku układamy odpowiednią ilość kurczaka, posypujemy mieszanką startych serów wg własnego uznania. "Łapiemy" oba rogi i łączymy je ze sobą dociskając ciasto tak, by powstał zgrabny trójkąt. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i kolejno układamy na nim nasze rożki. Rozbijamy jajko i smarujemy nim nasze maluszki. Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy blaszkę i pieczemy 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, są one dla mnie niezwykle ważne i motywują mnie do dalszego działania :).