Jest to szybki, oraz smaczny pomysł na obiad/kolację. TAAAADAAAAM! :)
Potrzebujemy (składniki na 6 rożków):
- jedno opakowanie ciasta francuskiego (schłodzonego)
- 2 piersi z kurczaka (uprzednio umyte i oczyszczone z tłuszczu, żyłek etc.)
- startą mieszankę serów (ilość wedle własnego upodobania)
- przyprawy; ja użyłam szczyptę soli, pieprzu, cukru, duża stołowa łyżka oliwy z oliwek, 4 duże stołowe łyżki maggi, 4 duże łyżki papryki mielonej słodkiej, 1 duża łyżka papryki chili (tu możemy dowolnie miksować)
- jedno jajko
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę, dodajemy przyprawy, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części, na środku układamy odpowiednią ilość kurczaka, posypujemy mieszanką startych serów wg własnego uznania. "Łapiemy" oba rogi i łączymy je ze sobą dociskając ciasto tak, by powstał zgrabny trójkąt. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i kolejno układamy na nim nasze rożki. Rozbijamy jajko i smarujemy nim nasze maluszki. Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy blaszkę i pieczemy 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, są one dla mnie niezwykle ważne i motywują mnie do dalszego działania :).