Podobno najzdrowsze jagody świata, zawierają węglowodany i tłuszcze, a także są bardzo dobrym źródłem białka, wielu witamin i składników mineralnych. Mają działać korzystnie na stawy, kości, czy wzmocnienie systemu odpornościowego.
Co ważne - mogą zahamować postęp nowotworów. Wszystko za sprawą rozpuszczalnego w wodzie bioaktywnego kompleksu polisacharydowego LBP, który PODOBNO hamuje wzrost ludzkich komórek raka okrężnicy, żołądka, płuc, a także piersi.
Ponadto magiczne właściwości Goji korzystnie działają na oczy, wątrobę, zmniejszają cholesterol i obniżają poziom cukru.
Co bardzo dziwne, nie do końca możemy ustalić ile jest tych cudotwórczych właściwości. Zawartość składników odżywczych, jest bowiem informacją rozbieżną, a brak jakichkolwiek wiarygodnych badań na ten temat moim zdaniem nie jest najlepszym dowodem "za".
W przeciwwskazaniach znajdziemy informacje o tym, że:
"Nie powinno się spożywać więcej niż 5-12 g suszonych jagód goji dziennie.
Jagód goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki i/lub zmagające się z chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniami do spożywania jagód goji są także ciąża i karmienie piersią. Poza tym nie należy spożywać świeżych, niedojrzałych owoców, gdyż może to doprowadzić do zatrucia, objawiającego się zaburzeniem funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego."
Daje do myślenia? A jaki ja mam do nich stosunek? Kupiłam z czystej ciekawości, dla poznania przede wszystkim smaku. Dodaję je do porannej owsianki, dzięki czemu jest trochę słodsza :). W smaku bardzo przypominają rodzynki, z tym że jagody Goji są trochę bardziej cierpkie.
Czy kupię ponownie? Z pewnością nie... Jest przecież tyle wspaniałych owoców dostępnych na wyciągnięcie ręki, że szukanie i przepłacanie za takie "rewelacje" nie ma najmniejszego sensu :).
Uwielbiam jagody goji .
OdpowiedzUsuńNajczęściej goszczą w różnych sałatkach :)
Pozdrawiam Zocha
http://www.zocha-fashion.pl/