20160524


Risotto z kurczakiem

autor:  Pudlo Manka


Szybkie i proste w wykonaniu danie jednogarnkowe, które uwielbia chyba każdy :). Składniki można dowolnie zmieniać, ja pokażę Wam mój sposób na Risotto, tym razem z kurczakiem, choć wersja bez mięsa również smakuje wyśmienicie.

Potrzebujemy (na 4-5 porcji):
  • 1 duża, lub 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 torebka ryżu do risotto, bądź zwykłego (około 3/4 szklanki) - nie widzę większej różnicy, jedynie zwykły trzeba wypłukać z tej mączki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • mrożona marchewka i groszek wg własnego uznania (ja daje jakieś 2-3 duże garstki )
  • prażona cebulka również wg własnego uznania (ja daję większą garstkę)
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% kwaśnej
  • ok 50 g ulubionego sera, ja użyłam w plastrach, bo aktualnie nie miałam całego i go po prostu pokroiłam w kostkę :)
  • oliwa z oliwek do smażenia, może być również masło
  • do smaku: zioła prowansalskie, sól, świeżo zmielony pieprz, cukier trzcinowy, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie: 
  1. Oczyszczonego z tłuszczu, żyłek itp. kurczaka kroimy w drobną kostkę, dodajemy 2 duże łyżki oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem trzcinowym oraz przyprawą do kurczaka. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie kroimy/tarkujemy ser, przygotowujemy bulion drobiowy - można iść na łatwiznę i użyć jednej kostki rosołowej. 
  2.  Do wysokiego naczynia z grubszym spodem dodajemy oliwę z oliwek, bądź masło - tak by dno było w miarę przykryte. Dodajemy kurczaka i podsmażamy go na jasno złoty kolor, następnie odkładamy go do miseczki.
  3. Teraz dodajemy surowy ryż i prażoną cebulkę, jeśli kurczak zabrał nam dużo tłuszczu, to dodajemy jeszcze odrobinkę, by dno było prawie przykryte. Podsmażamy go na średnim ogniu do momentu, aż zrobi się lekko przeźroczysty, często mieszając. Następnie dolewamy około 200 ml bulionu i znowu mieszamy do momentu, aż wyparuje. Teraz gdy już zniknął dodajemy jeszcze około 100-150 ml bulionu i tak jak poprzednio mieszamy. 
  4. Gdy kolejny raz odparuje dodajemy kukurydzę, groszek, marchewkę i naszego usmażonego kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i chwilę dusimy, następnie wlewamy cały bulionu, który nam został i dodajemy do smaku zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż marchewka zrobi się miękka. Kiedy to nastąpi wyłączamy gaz i dodajemy śmietanę, szybko mieszamy, by się nie zważyła, i na końcu dodajemy 3/4 sera.
  5. Nakładając na talerz posypujemy odrobiną sera, dlatego mój w kostkę ładnie się również prezentuje :D


Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Jakie pyszność :)

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, są one dla mnie niezwykle ważne i motywują mnie do dalszego działania :).