Mam dla Was ulepszony przepis na ciasteczka owsiane, które dopracowałam jeszcze bardziej! Tym razem nic nas nie zaskoczy i będzie jeszcze łatwiej :)
Potrzebujemy:
- Kostkę dobrego masła (200 g) ja użyłam osełki
- 6 czubatych dużych łyżek naturalnego miodu (lub 4 jeśli chcesz, by były mniej słodkie)
- 1 szklankę mąki pszennej
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich (bardzo ważne)
- 1 jajko
- 1/2 małej łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
- odrobinka soli
Przygotowanie:
Masło kroimy w malutkie kostki, następnie dodajemy miód i jajko - wszystko ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Teraz pora na mąkę i sodę, tutaj potrzebujemy trochę cierpliwości, bowiem znacznie więcej czasu upłynie, zanim wszystko się połączy. W międzyczasie do rozgrzanej patelni wsypujemy płatki owsiane i delikatnie je prażymy na złoty kolor i dodajemy do reszty składników. Dzięki tej prostej czynności pod wpływem ciepła płatki rozpuszczą masło i nie będzie problemu przy formowaniu ciasteczek ;). Tak, podczas pieczenia nie będą się "rozlewały" i nie musimy zostawiać bardzo dużych odstępów! Prawda, że świetnie? :)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego "góra, dół" do 180 C i pieczemy ok 10-15 minut - muszą być tylko lekko brązowe. Czekamy chwilę przed zdjęciem z blachy, najlepiej smakują jak przestygną.
***
Mam też przepis trochę odtłuszczony, jeśli w danym czasie liczymy kalorie ;). Na pocieszenie dodam, że ciasteczka wychodzą równie smaczne.
Potrzebujemy:
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 płaskie duże łyżki masła
- 4 duże łyżki miodu naturalnego
- 2 jajka
- jogurt naturalny ok 200 g
Przygotowanie:
Wszystko robimy tak samo jak w przypadku pierwszego przepisu. Masło, miód, jajka, jogurt na końcu przyprażone płatki owsiane :).
Smacznego!
muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńzrobię na 100% przepis to banał więc jest szansa, że mi się uda
OdpowiedzUsuń