20150730


Pieczone młode ziemniaki ze skórką

autor:  Pudlo Manka


Nie ma na świecie nic smaczniejszego, niż pieczone młode ziemniaki ze skórką zarumienione na złoty kolor (trochę może mnie poniosło) :D. Same z siebie (że tak to ujmę) smakują wyśmienicie, więc nie musimy obsypywać ich toną przypraw. Takie ziemniaczki, to świetna alternatywa do Piątkowego, bezmięsnego obiadu, kiedy nie możemy patrzeć już na rybę. Nawet nie wiecie, jak wyśmienicie smakują do pieczonej kaczki w jabłkach, mmmm - kiedyś też pochwalę się przepisem :).

Potrzebujemy (na 4 porcje):
  • 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej jak najmniejszych)
  • 3-4 duże stołowe łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • szczypta cukru

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki zalewamy letnią wodą, odstawiamy je na jakieś 15 minut, po czym czystą gąbką "ocieramy" z pozostałości piasku. Suszymy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na pół, lub jeśli są większe na tzw. księżyce.
  2. Pokrojone wkładamy do miski i dodajemy szczyptę cukru, oliwę z oliwek, i wg własnego uznania sól morską. Dokładnie mieszamy tak, aby każdy ziemniak był pokryty naszą mieszanką. 
  3. Wykładamy papierem do pieczenia naczynie/blachę i układamy równo, tak aby się nie dotykały. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy 30-40 minut (czas pieczenia będzie zależny od wielkości ziemniaków). Pod koniec pieczenia zawsze włączam na 10 minut termoobieg - dzięki temu zawsze są pięknie zarumienione, a skórka jest chrupiąca. 

Dajcie znać jak Wam smakują! :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ziemniaczki ! często u mnie goszczą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też często przygotowuje takie ziemniaczki ale marynuje je czosnkiem, papryką solą i pieprzem:) polecam również są pyszne:))

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, są one dla mnie niezwykle ważne i motywują mnie do dalszego działania :).