Fast foody to przekleństwo XXI wieku... Sama czasami przez nie tracę głowę i zapominam o "racjonalnym" odżywianiu :P. Jak sobie z tym radzić?! Proste. Zrobić samemu! :D Nie jest to najzdrowsze danie świata, ale zawsze wybieramy mniejsze zło przygotowując taką bombę w domu. W końcu wiemy co jemy ;). Zawsze wychodzi baaardzo smacznie i nawet są lepsze od oryginału :).
Potrzebujemy:
- 3 średnie filety z kurczaka
- przyprawy wg własnego uznania np. słodką zmieloną paprykę, zmieloną papryczkę chili, sól, pieprz, cukier
- 2 średnie jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- olej do smażenia
- mieszankę z 1 szklanki mąki pszennej i 2 dużych łyżek mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Piersi oczyszczamy z żyłek etc. kroimy na średniej wielkości kawałki, najlepiej nie za grube. Dodajemy do piersi nasze ulubione przyprawy. W moim przypadku była to sekretna mieszanka KFC do której dodałam tylko szczyptę cukru :D. Odstawiamy na minimum 2 godziny przykryte mięso folią spożywczą do lodówki.
- W międzyczasie dodajemy mąkę, jajka, mleko, oraz przyprawy do ciasta i miksujemy. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
- Dodajemy kurczaka do ciasta i mieszamy tak, by każdy kawałek był nim dobrze pokryty. Rozgrzewamy we frytkownicy, bądź garnku olej. Musi być go na tyle dużo, by smażące się stripsy były w całości zakryte. Niestety olej nie nadaje się już później do niczego, także nie musi być jakiś mega virgin ;)
- Do wysokiej miski dodajmy mieszankę z 1 szklanki mąki pszennej i 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej (ważne, by składniki były dobrze wymieszane), dodajemy do niej max 3 kawałki mięsa i energicznie nią potrząsamy. Każdy kawałek stripsa musi być dobrze pokryty mąką.
- Do nagrzanego oleju wrzucamy kolejno piersi i smażymy, aż do momentu, kiedy staną się soczyście złociste
Smacznego! :)
wyglądają pysznie!:) mam pytanie z czego składa się ta sekretna mieszanka przypraw KFC?:)
OdpowiedzUsuńWyrzuciłam już opakowanie, bo przechowuję ją w słoiczku :/. Z tego co pamiętam nie było chyba tam składu, ale na bank jest chili i słodka papryka, sól - resztę ciężko zdiagnozować :D
UsuńPysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakują ;)
UsuńSuper przepis :P Klasycznie, ale elegancko!
OdpowiedzUsuń