20160428


Racuchy z jabłkami polane czekoladą

autor:  Pudlo Manka


Mam dzisiaj dla Was propozycję obiadu na Piątek - szybko, smacznie, no i może trochę kalorycznie... Raz nie zawsze! Moje racuchy są z czekoladą, bo takie smakują nam najbardziej < 3. Oczywiście można oprószyć je tylko cukrem pudrem - jak kto woli.

Potrzebujemy:
  • szklanka mleka 3,2% (250 ml) 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (375 ml)
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 2 duże łyżki stołowe cukru trzcinowego (jeśli wolisz wersję z cukrem pudrem zamiast czekolady, daj 1 małą łyżeczkę cukru)
  • szczypta soli
  • mała łyżeczka stołowa proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • czekolada: przepis tu
Przygotowanie:
  1. Obieramy jabłka ze skórki i kroimy je w drobną kostkę. Następnie oddzielamy żółtka od białek - żółtka łączymy z przesianą mąką, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Teraz zajmiemy się białkami - dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy, aż ubijemy gęstą pianę.
  2. Dodajemy obrane jabłka do masy z żółtek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do całości białka i delikatnie mieszamy.
  3. Rozgrzewamy olej, następnie za pomocą łyżki formujemy zgrabne placuszki i smażymy na złoty kolor. Wykładamy na ręczniku kuchennym, żeby trochę odtłuścić ;). Polewamy czekoladą i gotowe!
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mniam, mniam - uwielbiam :)

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj uwielbiam takie. Robię je troszkę inaczej ale idea ta sama. Smak wakacji u babci, która zawsze mówiła na nie "pagajce" :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, są one dla mnie niezwykle ważne i motywują mnie do dalszego działania :).