Szybkie ciasto bez pieczenia, które jest mega słodkie :P. Osobiście nie przepadam, ale u mnie wszyscy uwielbiają, więc się nie marnuje i znika po kilku godzinach od zrobienia :).
Potrzebujemy:
- herbatniki holenderskie zwykłe lub z czekoladą od 130 do 200 g w zależności od tego jak gruby spód lubicie (ja użyłam 130 g herbatników z czekoladą)
- 60 g masła
- puszka masy kajmakowej (najlepsza na świecie to Gostyńska - naturalny nie tylko smak, ale i SKŁAD)
- 2 banany
- bita śmietana (ja użyłam śnieżki)
- fix do śmietany
- pół małej cytryny
- 2 kostki dobrej czekolady
Przygotowanie:
- Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera, lub "rozłupujemy" je tłuczkiem. Sposób dowolny, wypróbowałam obydwu i chyba najlepiej jest umieścić herbatniki w grubym woreczku i za pomocą tłuczka je rozdrobnić - mniej bałaganu. Jeśli wybraliście tak jak ja te z czekoladą, to nie przejmujcie się grudkami, obiecuję znikną! ;) Masło delikatnie i stopniowo roztapiamy. Gdy już nieco przestygnie dodajemy do ciastek i energicznymi ruchami mieszamy.
- Ciasteczka wykładamy na dno tortownicy i za pomocą dużej łyżki ugniatamy wszystko, tak by powstał zbity i równy spód. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy wkładając puszkę do gorącej wody, dzięki temu łatwiej będzie ją wydobyć. Wylewamy całość na ciasto.
- Kroimy banany na około 3-4 mm talarki i dodajemy do nich sok z cytryny - dzięki czemu nie stracą koloru i nie zrobią się czarne. Sok również doda fajny posmak. Układamy na masie krówkowej.
- Ubijamy śmietanę wg zaleceń producenta i dodajemy do niej fix, dzięki tej czynności będzie sprężysta i nie podejdzie wodą po czasie. Kiedy śmietana wyląduje już na cieście pora na czekoladową posypkę. Bombę kaloryczną odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie jest najlepsze :).
Smacznego!
Nie jestem zwolenniczką słodyczy.
OdpowiedzUsuńZa to mój mąż, byłby wniebowzięty jak bym mu takie ciasto zrobiła.
Pozdrawiam Zocha
http://www.zocha-fashion.pl/
Wiadomka - słaba płeć męska :D
UsuńHej ale narobiłas mi smaka, a prawie jestem na diecie i nie moge jesc takich rzeczy. Zapraszam do mnie na www.lap-stajla.blogspot.com
OdpowiedzUsuń