20160616

Makaron pappardelle z sosem z niebieskiego sera pleśniowego

autor:  Pudlo Manka


Mam dla Was kolejny szybki, ale naprawdę smaczny przepis! Nie to, żebym nie umiała gotować, bo radzę sobie w kuchni świetnie, ale po pracy nie mam zbyt wiele czasu, dlatego decyduję się na szybki i prosty obiad. Wykwintne i czasochłonne przepisy opracowuję w weekendy i Wam również taką taktykę polecam - to niesamowite ułatwienie i zaoszczędzona dobra godzina dziennie tylko dla siebie! 

Uwielbiam smakowe makarony, które już same w sobie są pyszne - wystarczy odrobina dodatków i mamy syty i przede wszystkim pyszny posiłek.

Potrzebujemy (opcjonalnie, u mnie dla 2 osób z dokładką :) ):
  • ok 100-150 g makaronu Pappardelle (ja użyłam z suszonymi pomidorami)
  • 100 g sera z niebieską pleśnią 
  • 2-3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% (im więcej śmietany tym konsystencja rzadsza, a smak delikatniejszy. Można również śmietanę zastąpić jogurtem greckim)
  • garstka pomidorków koktajlowych
  • garstka czarnych oliwek
  • garstka słonecznika i pestek dyni 
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
Przygotowanie:
  1. Do garnka z wodą dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, oraz sól morską. Gdy woda się zagotuje dodajemy makaron i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, przez jakieś 10 minut. No chyba, że producent na opakowaniu zaleci inaczej :).
  2. Przekrawamy pomidorki na 4 części, a oliwki na 3. Prażymy ziarna na patelni.
  3. Do małego garnuszka dodajemy śmietanę/jogurt grecki i pokrojony/porozrywany ser pleśniowy. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. W międzyczasie odcedzamy ugotowany makaron. Układamy na talerz, tak by na środku była spora dziura,  następnie wypełniamy ją sosem i dodajemy pokrojone dodatki, oraz uprażony słonecznik z dynią.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Mniam, Mniam - pychotka !!!

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, są one dla mnie niezwykle ważne i motywują mnie do dalszego działania :).